Focus: de Focus-ontwerpfilosofie
International Design Conference, Kiev, Oekraïne, 2001. Gesprek met Dominique Imbert, vertegenwoordiger van Franse ontwerpers.
Ben ik een ontwerper? Mijn filosofie en praktijk van design.
Ben ik een ontwerper?
-
Ik ben niet op school geweest.
-
Ik heb geen architectuur bestudeerd.
-
Ik heb nog nooit één tekenles in mijn leven gevolgd.
-
Ik heb geen schilderkunst, beeldhouwkunst, beeldende kunst of kunstgeschiedenis gestudeerd.
-
Ik heb geen van deze dingen gedaan.
Ik heb echter geleerd om de afwas te doen met een Griekse kok in een Indiaas restaurant in Londen gedurende een aantal lange maanden. Ik heb ook etnologie gestudeerd en heb wat tijd in Alaska doorgebracht met de Inuits. Ik kreeg een doctoraat in de sociologie van de Sorbonne in Parijs (voor ‘De invloed op het menselijk gedrag van esthetiek op de werkplek’), wat er vervolgens toe leidde dat ik professor in de geschiedenis werd in een lycée in Parijs.
Dus, wanneer Focus wordt bekroond met de Nationale Prijs voor de Creatie door een Franse minister van Handel (Parijs 1995), of wanneer ik onze open haarden zie tentoongesteld in het Museum of Contemporary Art in Bordeaux, Grenoble of Stockholm of in het Guggenheim in New York; wanneer we gouden ‘Trophées du Design’-medailles winnen (Parijs 1994, 1997, 2001) of de Innovation Prize krijgen op de Batimat-beurs (november 1999) of wanneer Lord Norman Foster me vraagt om een open haard voor hem te ontwerpen, vraag ik me af waarom. Ik vraag me af wat er is gebeurd – of ik misschien, toen ik jong was, zoals Obelix, in een magische ‘ontwerp’-pot viel. Ik vraag me serieus af of het uiteindelijk misschien beter is om niet naar school te gaan en dus alles te moeten leren door het zelf te ontdekken.
Een ding dat ik kan zeggen is dat ik, toen ik een tiener was, op vakantie in het land, het grootste deel van mijn tijd besteedde aan het maken van meubels van ijzer in de smidse van de dorpssmid. Ik heb ook stalen vormen gemaakt die ik geen sculpturen durfde te noemen. Dit virus greep me plotseling weer in toen ik 27 was. Ik verliet vervolgens Parijs en begon mijn eigen werkplaats in het zuiden van Frankrijk.
Vandaag de dag proberen we, zelfs met bijna honderd mensen die voor Focus werken en export die goed is voor meer dan 50% van onze productie (inclusief West- en Oost-Europa, Japan en de Verenigde Staten) nog steeds de dubbele druk van mode en marktkrachten te voorkomen . Ik heb het buitengewone geluk dat ik mijn intuïtie kan blijven volgen en voor mijn plezier kan werken.
Door te creëren begin ik te begrijpen waar ik naar op zoek ben. Wat me interesseert is dat wat me beweegt en ik ben ontroerd door, verborgen in de diepten van bepaalde vormen en hoeken, het innerlijke leven, de ziel van een materiaal te ontdekken. Het gaat om het onthullen van een dimensie voorbij de koude, berekenende en conventionele context van onze omgeving. Ik krijg enorm veel plezier in het waarderen van een betekenis uit vormen – een verborgen betekenis, een gevoel van poëzie.
Zonder poëzie bestaan we zonder te leven.
Design is voor mij de uitdrukking van de spanning tussen poëzie en bruikbaarheid, tussen kunst en functionaliteit, tussen emotie en rationaliteit.
Dus, ben ik een ontwerper?
Ik kan dat niet beantwoorden…
Leenders: Bart Leenders, een begrip
Een houtvuurtje in de buitenlucht, daar geniet ik van. In de bossen of aan de rand van het water. Heerlijk! Ik besef regelmatig dat vuurtje stoken mijn vak is en dat maakt me erg gelukkig. Onze kachels zijn in essentie vuurdragers, waarmee we het vuur naar de klant willen brengen.
OOG VOOR DETAIL
Als een product een lang leven heeft, moeten de details kloppen. Omdat we bouwen met de hand zit aandacht voor kwaliteit erin gebakken. We schaven net zo lang tot alle details in dienst staan van het vuur.
ALLES VOOR HET VUUR
Vuur staat bij ons centraal. Elke haard heeft een eigen ontwerp en daarmee een uniek vuur. Een vuur dat u leert beheersen hoe vaker u stookt. Wij zorgen voor een haard die u lang en goed van het vuur laat genieten; de rest is aan u.
DUURZAME PRODUCTIE
Duurzaamheid begint volgens ons met een investering. Zoals het bouwen van iets goeds dat lekker lang meegaat. We gaan bewust te werk. Zo draait onze productie al 3 jaar op zonne-energie.
LOKALE SAMENWERKING
Onze fabriek staat in het Brabantse Oirschot. Daar worden onze haarden ontworpen, ontwikkeld en uiteindelijk geassembleerd. We laten de onderdelen zo veel mogelijk regionaal maken. Heel bewust omdat het voor ons belangrijk is dat leveranciers dicht bij de fabriek gevestigd zijn. Dit helpt de natuur te ontzien en tijd te besparen en we versterken zo de economie van de mooie regio rondom Oirschot.